Poedat Konferansı 2023

7-9 Nisan 2023
Postane, İstanbul

Poedat Konferansı 2023, bilgi kümelerinin çeşitlenebilmesi, kurulu deneyimlerin kesişebilmesi ve farklı kesimlerin buluşabilmesi için bir etkileşim alanı oluşturur. Üniversite öğrencileri, akademisyenler ve araştırmacılar başta olmak üzere herkes için düzenlenen Poedat Konferansı 2023, sosyal bilimlerin birçok alanından araştırmaların aktarımına olanak tanır. Poedat Konferansı 2023, yatay olarak açılan derinlikli ilişkileri çağırırken anlamlı karşılaşmaları da umutla tasarlar.

Özge Subaşı

Tasarım Adaleti ve “Güvenliği Nakşetmek”: Dijital Olarak Zenginleştirilmiş Katılımcı Tasarım Projesi

Özet

Süreç boyunca iki ülkede araştırma gruplarındaki araştırmacılar böyle bir projeyi gerçekleştirmek için gereken bilgi, bağlantı, etkileşim, araç ve süreçlerin kayıtlarını tutarak raporlaştırdılar. Projenin çıktıları aracılığı ile, sanatsal yöntemler kullanarak benzer bir tasarım adaleti çalışması yapmak isteyen araştırmacılar için bir ‘tarif’ bir de de ‘süreç’ kitabı oluşturuldu. Bu sunumda genel hatları ile paylaşılacak olan bu süreç ve ilgili materyallerin aracılığı ile tasarım adaleti araştırma alanına ait örnek proje üzerinden sürecin farklı disiplinlerle tartışılması hedefleniyor.

Sena Cucumak

Kent-Sahipsiz Hayvan Etkileşimi: İnsan Merkezli Aktörlerin Sahipsiz Hayvanlarla Tasarımsal İlişkisi

Özet

Özlem Cihan

İstanbul’un Gündelik Hikâyeleri: Aidiyet, Kopuş ve Nostalji

Özet

Mahinur Gözde Kasurka

Hayvan-İnsan İlişkisini Tutarlı Bir Zemine Taşımanın Olasılıkları Üzerine Bir Sorgulama

Özet

Dilara İnal

Toplumsal Cinsiyet ve Vergilendirme

Özet

“Yönlendirici vergilendirme”, devlete finansman sağlama amacı dışında veya buna ek olarak, vergilerin sosyal amacının da olabileceğinin savunulduğu vergi doktrinidir. Bu çerçevede çevreyi koruma, halk sağlığı gibi konularda bireylerin çeşitli hareketlere teşvik edilmesi amacıyla getirilmiş vergiler incelenmektedir. Bu çalışmayla “yönlendirici vergilendirme”nin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltıcı bir enstrüman olarak kullanılıp kullanılamayacağı tartışma konusu edilecektir.

Bu açıklamalardan yola çıkarak Gelir Vergisi Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu gibi temel vergi mevzuatında yer alan ilgili düzenlemeler incelenecektir. Bu düzenlemelerin nasıl çeşitlendirilebileceği konusunda önerilerde bulunulacaktır. Çalışmanın sonunda, kadın ve erkeklerin somut hayat dinamiklerinde maruz kaldıkları şartların farklılığının, devletin mali politikaları kapsamında nazara alınması gerektiği ve vergi kanunlarının buna uygun kurallar öngörmesi gerektiği sonucuna varılacaktır.

Tuna Öğüt

Tek Eşliliğin Feminist Analizi ve Başka Hane Hayalleri

Özet

Çok aşklı yaşamak, başka bir hane için hayal paylaşma işi olarak düşünülebilir. Tek eşli olmayan ilişkiler kanıksadığımız çeşitli sosyal ilişkilerin adaletsizliğini ortaya çıkarır. Kalıtsal soylara yaslamadığımız bir ailenin geleceği neye benzer? Miras aktarımlarının çetrefilli hâle gelmesi mal varlıklarının aktarılma biçimi hakkında ne söyler? Evlilik çifte mahsus olmadığında vatandaşlık ve sosyal güvenlik hakları nasıl aktarılır? Özel ve kamusal olan nasıl dönüşür? Rutinler ve takvimler nasıl planlanır? Ebeveynlik neye benzer? Sahip olunan kaynaklar nasıl paylaşılır? Zilliyet ve tüketicilik üzerine kurulu olmayan bir aşk modeli mülkiyet ilişkilerimize ne yapar?

Şebnem Balım

Sanatçı Pierre Huyghe’un Çağdaş Ekosistemlerinde Antroposen Söylemini Yeniden Düşünmek

Özet

Gizem Damla Çakmak

Antroposende Grotesk-İğrenç Bedenler: Han Kang’ın Vejetaryen Romanının Gotik Ekoeleştirel İncelemesi

Özet

İlkay Özküralpli

Bir Bir-Aradalık Tahayyülümüz Var mı? Otostopun Cinsiyetli Hâlleri

Özet

Başak Bozkurt

Yapay Zekâ ve Seçim Gözlemi: Yapay Zekâ Demokrasi İçin Tehdit mi Fırsat mı?

Özet

Fırat Akova

Adaleti Kuşaklararası Düşünmek: Uzun Dönemcilik, Zamanda Yaralanabilirlik ve Politik Reformlar

Özet

Uzun dönemcilikteki güncel tartışmalar eşliğinde örülecek olan konuşma, politikayı çok uzun zaman aralıklarıyla yeniden düşünmeye davet ediyor. Konuşma, etik saymazlık (moral discounting), salt zaman yeğlemesi (pure time preference) ve uzun düşünüş (long reflection) gibi kavramlar aracılığıyla zamanın nasıl algılandığını ve zaman-eylem ilişkisini de masaya yatıracak. Şimdiki kuşaklarla gelecek kuşaklar arasında yaralanabilirliğe dayalı kurulan asimetrik ilişkinin nasıl aşılabileceği ve uzun dönemciliğin güçlü ve zayıf yönleri de odaklanılacak konular arasında yer alacak.

Duygu Tan

Adalet İçin Muhabbet: Karşılaşma ve Dinleme Üzerine Düşünceler

Özet

Edanur Erarslan

Kolektif Hubris

Özet

Sedef Öztürk

Dayanışma Ağları ve Ekonomileri: Beyaz Yakalılarda Emeğin Ruhsallığı ve Dayanışma Potansiyelleri

Özet

Bir beyaz yakalı/freelance dayanışma örgütü içinde yapılan katılımcı gözlem çalışması ve 8 farklı dayanışma örgütünden 10 kişiyle yapılan görüşmelerden toplanan veriler, bu çalışmanın araştırma çıktılarının temelini oluşturmaktadır. Veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir.

Analiz sonucunda üç ana tema elde edilmiştir: Beyaz yakalı çalışanların temel karakteristikleri, çalışma acısıyla baş etme yöntemleri ve beyaz yakalı dayanışmalarının temel karakteristikleri. Bu üç ana tema altında beyaz yakalı çalışanların çalışma biçimlerinden doğan güçlüklerle baş etme yöntemi olarak neden dayanışmaya yöneldikleri, dayanışmayı nasıl kullandıkları ve kurdukları dayanışma örgütlerinin potansiyelleri araştırılmıştır. Çalışmanın alandaki tartışmalara katkısı, dayanışma ekonomilerinin emek boyutuyla ele alınmış olmasıdır. Bunun yanında, Türkiye’deki beyaz yakalı dayanışma örgütlerinin, çalışma biçimine dair yapısal olarak dönüşüm yaratabilmesi tartışılmıştır.

Aslı Aygüneş

Feminist Aktivizmde Duygulanımsal Çelişkiler, Karşılaşmalar ve Dönüşümler

Özet

Buğra Yasin

At, Etik, Silah: Adorno’nun Dekadans Okuması

Özet

Bu çalışmada söz konusu semantik dönüşüm, normatif ve pratik boyutlarıyla mercek altına alınmaktadır. Nevrastenik özneyi akıl-dürtü çatışmasının muharebe sahası olarak konumlandıran Adorno, bu tespitten hareketle birey-toplum ilişkisine dair ne gibi sonuçlara ulaşır? İlk bakışta şehir hayatına özgü vaka-i adiyeden bir manzarayı konu alan bu aforizma hangi etik ve siyasal ilkeleri tartışmaya açmaktadır? Çalışmada bu ve benzeri sorulara yanıt aranmaktadır.

Başak Tükenmez

Politik Ekoloji Çağında Bir Eşik Olarak Kentsel Doğa

Özet

Şule Otçu

Mekanik Beden ve Mekânsallıkları

Özet

Elif Nur Aybaş

Yardımcı Teknolojiler: Uzantı mı Meta mı?

Özet

Britanya, Amerika ve Osmanlı örneklerini sanayileşme ve modernleşme süreçlerini göz önünde tutarak karşılaştırmalı olarak düşünmek, engelli kişilerin protez ve orteze erişimlerinin sanayileşme ve piyasalaşmayla ne denli iç içe olduğunu gösterir. Örneğin Amerika’da sektörün gelişimi daha çok sakat kişilerin girişimcilik teşebbüslerine bağlıyken Osmanlı Devleti’nde ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nde sektör asıl olarak devlet teşebbüsüyle oluşmuştur.

Esra Sert

Türkiye’de Mimarlık Eğitiminde Güncel Etik Bağlam ve Öne Çıkan Deneyimler: MEF Üniversitesi Örneği

Özet

Alperen Ergin

Mekân ve Anlatısı: Politik Mimarlığın Lağımlaranası ile Kurulumu

Özet

Süheyla Abanoz

Ölü Tante Yalnız Rosa

Özet

Şeyma Orhan

Gelenek, Modernleşme ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri: İntibah’ı Klasik Şiir Özneleriyle Okuma Denemesi

Özet

İdil Akkuzu

İstanbul Şehir Tuvaletleri Üzerine: Kamusal Alan Tuvaletlerini Nasıl Cinsiyetsizleştiririz?

Özet

Kutadgu Parıltı

Türkiye’deki Kadın ve Çevre Aktivistlerinin Direnişi Üzerinden İnşa Edilen Ekofeminizmin Özellikleri

Özet

Meriç Kükrer

Şeytan ve Şeytanın Ölüsü Filmlerinde Arkeolojinin Bir Risk Uzamı Olarak Temsili

Özet

Hüseyincan Eryılmaz

Deprem ve Toplumsal Adalet Tartışmaları: beyond.istanbul‘dan Notlar

Özet

beyond.istanbul’un Maraş depremlerinin öncesinde, 2022’de yayımlanan “Mekânda Adalet ve Deprem” başlıklı 12. sayısı, deprem tartışmalarını toplumsal adalet ekseninde ele alıyor ve sayısal göstergelerin ve kırmızı alarm durumunun ötesine geçilmesi gerektiğini savunuyor. Sayı, depremin yakıcılığını göz ardı etmeksizin depremin toplumsal eşitsizliklerle kesişimine odaklanıyor ve bunun yanı sıra adalet arayışlarını ve mücadelelerini yazılar ve fotoğraflar aracılığıyla görünür kılıyor.

Poedat Konferansı 2023’te, bu sayıdaki yazılardan hareketle depremlerin toplumsallığını irdelemeyi arzu ediyoruz. Bir doğa olayı olan depremi “afetleştiren” süreçleri failleriyle birlikte, deprem öncesi önlemler ve hazırlıklar, deprem sonrası yardım/destek faaliyetleri ve depremi anlamlandırma pratikleri başlıkları altında geçmiş ve bugün perspektifiyle birlikte tartışmayı istiyoruz.

Konuşmacılar

Alperen Ergin

Aslı Aygüneş

Başak Bozkurt

Başak Tükenmez

Buğra Yasin

Dilara İnal

Duygu Tan

Edanur Erarslan

Elif Nur Aybaş

Esra Sert

Fırat Akova

Gizem Damla Çakmak

Hüseyincan Eryılmaz

İdil Akkuzu

İlkay Özküralpli

Kutagdu Parıltı

Mahinur Gözde Kasurka

Meriç Kükrer

Özge Subaşı

Özlem Cihan

Sedef Öztürk

Sena Cucumak

Süheyla Abanoz

Şebnem Balım

Şeyma Orhan

Şule Otçu

Tuna Öğüt

Bilim Kurulu Üyeleri

Adil Sarıbay

Berk Esen

Deniz Gündoğan İbrişim

Mahmut Tekçe

Nizam Onur Sönmez

Tufan Kıymaz

Zeynep Kadirbeyoğlu

Zeynep Talay Turner